
Napapiirin sankarit menneisyydestä
Petri Männikkö
Yksi kokeneimmista Ruska-konkareista on rovaniemeläinen Petri Männikkö. Männikkö on kiistatta Pohjois-Suomen menestynein ottelija ja yksi parhaista Suomen nyrkkeilyn tähtikaartissa; 150:n ottelun amatööriuraan mahtuu useita kymmeniä palkintosijoja SM-, TUL-, Tammer-, GeeBee- ja useista muista kansainvälisistä turnauksista, mutta kovimpana saavutuksina ovat tietysti vuoden 1992 olympiakarsintaturnauksen 3. sija, 1996 EM-kisojen 9. sija ja vuoden 1997 MM-kisojen 9. sija. Ruskaturnausvoittoja mahtuu tähän väliin, vuosina 1990-1999, viisi ja hopeamitalejakin kolme kappaletta.
Ruska on Männikön mukaan ollut heti alkuajoista saakka suosittu kisatapahtuma ja arvostus kotimaisten turnausten joukossa on vain noussut vuosien mittaan. Onhan Ruskaturnaus ainutlaatuinen tapahtuma pohjoisemmassa Suomessa, johon etelästäkin on mukava lähteä vaihtelun vuoksi. Ajankohta on myös siitä hyvä, että pitkän kesätauon jälkeen tapahtuma kerää osallistujia ulkomaita myöten, joten paikalla on aina tuttuja, vuosienkin takaa.
Muistoja Ruskaturnauksesta on jäänyt Männikölle paljon, lajista huolimatta ja leikekirjoista löytyikin sivutolkulla lehtijuttuja ja kuvia Ruskaturnauksista. Paras muisto Ruskaturnauksesta on kuitenkin vuoden -95 turnaus, jota Petri muistelee edelleenkin innostuneena:
”Olin jo kertaalleen lopettanut nyrkkeilyurani opiskeluiden takia, mutta vuonna -95 päätin palata kehään. Ruskaturnaus oli juuri se oikea tilaisuus tehdä comeback. Muistan vielä tarkkaan kuinka hyvä ja rento olo oli astua kehään, lyönnit irtosivat rennosti ja jopa koukut, joita normaalisti en saanut toimimaan, lähtivät kuin tykin suusta. Tauko oli tehnyt tehtävänsä ja kaikki turha yrittäminen oli jäänyt pois. Oli mahtava tunne otella, vieläpä kotikehässä.”
Saman huomasivat myös vastustajat. Ensimmäisen ottelun ruotsalaisvastustaja, Magnus Öhman ei ehtinyt Männikön rennosta otteesta nauttia ensimmäistä erää pitemmälle vaan tuli tyrmätyksi heti alkumetreillä. Toisessa ottelussa Ylä-Tikkurilan Kipinän Ari Tikkanen jaksoi taistella kaikki erät, mutta Männikkö vei pisteet puhtaasti 5-0. Hyvä ottelutuntuma ei jäänyt Ruskaturnauksen venäläisjoukkueeltakaan huomaamatta; he palkitsivat Männikön koko turnauksen parhaana nyrkkeilijänä.
Eikä menestys siihen loppunut. Seuraava merkkipaalu oli samana syksynä Tampereella järjestettävä Tammer-turnaus, josta irtosi pronssia 75kg:n sarjassa. Samalla siitä aukeni tie vuoden -96 EM-kisoihin ja loppu onkin historiaa.
Tämä tarina on yksi esimerkki siitä, että Ruska on paikkansa ansainnut kisakalenterissa ja on monelle nyrkkeilijälle tärkeä paikka hankkia kokemusta menestyksekkäälle kansainväliselle uralle. Eikä sitä tiedä, jos vaikka Ruskan 60. juhlaturnauksessa muistelemme kuusipäiväisen tapahtuman aikana useita Ruskasta maailmanmaineeseen nousseita nyrkkeilijöitä!
Matias Suni
Matias Suni edustaa samaa vuosikertaa kuin Ruskaturnaus, molemmat näkivät päivänvalon vuonna 1984. Jo nuorena menestyksekkäästi otellut Suni otti Ruskaturnaukseen tuntumaa jo 2000-luvun alussa otellessaan Karvian Kirin riveissä ja sijoittuessaan himmeämmille mitaleille, mutta mestaruus irtosi vihdoin vuonna 2010, nyt Lapin Lukon väreissä. Lapin Lukkoa Suni edusti nyrkkeilyuransa viimeiset vuodet 2009-2010 työskennellessään yliluutnanttina Lapin ilmatorjuntarykmentissä. Rovaniemellä Matias Sunilla oli tarkoitus toimia vain nyrkkeilykoululaisten valmentajana, mutta niin vain veri veti takaisin kilpakehiin. Komean paluunsa tuloksena Suni sai paistatella vielä niin Ruskaturnauksen mestarina kuin SM-hopeamitalistinakin vuonna 2010.
Otteluita Sunin uralle kertyi kaikkinensa noin 130, joista voitokkaasti päättyi noin 100. "Voittosarake jäi kuitenkin reilusti plussalle ja mikä tärkeintä, kehästä ja saleilta jäi hihaan hyviä suuntaviivoja elämään - ystäviä unohtamatta!", Matias Suni muistelee. "Ruskasta on jäänyt mieleen voitokkaasti päättyneen vuoden 2010 lisäksi laadukkaat, kansainvälisen vertailun kestäneet järjestelyt ja totta kai etelästä kuljettujen vuosien aikana aamulla junasta herättynä ikkunasta nähty kaunis luonto - turnauksen nimenmukaisessa sävyissä! Kausi lähti aina hyvin Napapiiriltä käyntiin. Useista nyrkkeilyotteluista huolimatta jännittävimmät hetket Ruskakehän äärellä taisin kuitenkin kokea vuonna 2014 tai 2015 virallisena ajanottajana T. Rannikon valvovan silmän Alla", Matias naurahtaa.
FAKTAT
Seura: Karvian Kiri 1995-2009, Lapin Lukko 2009-2010.
Sarja: 75 kg vuonna 2010. 2000-luvun alkuvuosina (2001-2005) otteli sarjoissa 69, 67 ja 63,5 kg.
Valmentaja: Lapin Lukon vuosina Pentti "Pena" Puurunen, aiemmin Satakuntalaisen nyrkkeilyn, PONMKY:n ja KARKI:n, valmennusvelho Lasse Seppälä.
Parhaat saavutukset: Ruskaturnauksen mestari 2010. Yleisen sarjan SM-hopea vuonna 2004 sarjassa 69 kg ja 2010 sarjassa 75 kg. SM-pronssia sarjassa 69 kg vuosina 2003 ja 2005. Edustuksia useissa kansainvälisissä turnauksissa. Nuorissa Pohjoismaiden mestaruus vuonna 2002, sekä SM-kultaa vuosina 2001, 2002 ja 2003. Nuorten MM-edustus vuonna 2002 ja EM-edustus 2001 ja 2003.